czwartek, 5 marca 2015

Orkiszowe muffinki z zieloną cukinią i syropem klonowym

Muffinki sa delikatne i wilgotne, również pożywne. Świetnie sprawdzaja się do herbatki na drugie śniadanie, podwieczorek lub zwyczajnie można potraktować je jako deser. 



Składniki: 9 dużych muffinek

200g cukinii - obranej i starkowanej *
1 jabłko ( 100g) - obrane i starkowane**
225g mąki orkiszowej
3 małe jajka -oddzielone żółtka od białek
100ml oliwy z oliwek
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2  łyżeczki sody oczyszczonej
150 ml syropu klonowego
Szczypta soli
5g wiórków kokosowych zmielonych na proszek. Do posypania muffinek.

Sposób wykonania:

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni celsjusza

1)  mąkę , proszek do pieczenia oraz sodę przesiewamy do dużej miski,
2)  żółtka i oliwę miksujemy mikserem lub ręcznie na jednolitą masę, po czym dodajemy do   miski z mąką,
3)  następnie wlewamy syrop klonowy i  mieszamy,
4)  starkowaną cukinię odciskamy w rękach lub przy pomocy płóciennej ściereczki. Tak przygotowaną cukinię oraz starkowane jabłko dodajemy do pozostałych składników,
5)  na koniec ubijamy mikserem przez kilka minut pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie  łączymy z całością przy użyciu drewnianej łyżki. 

Ciastem uzupełniamy foremki silikonowe. Spokojnie możemy wypełnić je niemal po same brzegi. Pieczemy przez około 30 min. Do suchego patyczka. 
Po upieczeniu muffinki studzimy, po czym wyjmujemy z foremek i dekorujemy zmielonymi wiórkami kokosowymi (alternatywa dla cukru pudru). 



* cukinia została zważona po obraniu. 
** waga jabłka po obraniu i starkowaniu.


Wartość odżywcza w jednej porcji: 

Energia               238 kcal
Białko                     5.72g
Tłuszcze                12.86g
Węglowodany        28.35g
Błonnik                   2.2g

Przepis nadesłała Pani Monika Grabkowska 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz