sobota, 7 marca 2015

Kasza manna z jabłkami

Przepis idealny na deser albo lekką kolację:
(składniki na 1 dużą porcję albo 2 małe)
1 małe jabłko najlepiej ze swojego ogrodu
otręby owsiane - około 4 łyżek
maślanka - 4 łyżki
mleko - 0,5 szklanki
2 daktyle 
kasza manna -2  łyżki
cynamon

Gotujemy kaszę manną na mleku do zgęstnienia o konsystencji gęstej śmietany,w między czasie jabłko kroimy w kostkę. Po ostygnięciu kaszy: W wysokich szklankach bądź kieliszkach układamy na przemian: warstwę kaszy, połowę daktyli pokrojonych w drobną kostkę, warstwę otrąb, warstwę jabłek polanych 2 łyżkami maślanki i posypanych cynamonem /x2,dekoracja dowolna, np. daktyle pokrojone w cienkie paseczki.


Przepis nadesłała Pani Magdalena Szuba

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz