Warstwa waniliowa:
- 1 puszka - 400 ml mleczka kokosowego
- 100 ml mleka
- 3 łyżki ksylitolu
- 2 - 3 łyżki nasion chia
- ziarna z jednej laski wanilii
- 3 łyżeczki żelatyny
Warstwa wiśniowa:
- 270 g wiśni - miałam mrożone
- wody do objętości 400 ml masy wiśniowej
- 3 łyżki ksylitolu
- 3 łyżki nasion chia
- 3 łyżeczki żelatyny
Do garnuszka wlałam mleko kokosowe, dolałam mleko zwykłe, dodałam ziarenka z jednej przekrojonej laski wanilii oraz ksylitol.
Zagotowałam wszystko, dodałam nasiona chia i gotowałam razem 5 minut.
Żelatynę rozpuściłam w 1/3 szklanki wody i dolałam do masy waniliowej.
Teraz warstwa wiśniowa.
Rozmrożone wiśnie wraz z sokiem włożyłam do garnuszka i rozgotowałam je na ile to możliwe.
Następnie jeszcze ciepłe zmiksowałam na papkę.
Do masy wiśniowej dodałam tyle wody aby razem było 400 ml masy, ksylitol i nasiona chia i gotowałam 5 minut.
Żelatynę rozpuściłam w 1/3 szklanki wody i dolałam do masy wiśniowej.
Foremkę wyłożyłam folią aluminiową i wlałam do niej zimną masę waniliową, wstawiłam do lodówki aby stężała.
Gdy masa waniliowa stężała wylałam na nią tężejącą masę wiśniową i ponownie wstawiłam do lodówki. Najlepiej jak deser studzi się kilka godzin.
Przepis nadesłała pani Dorota Owczarek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz